Gåsavatnet rundt og Nipasåto med Tirsdagsgruppa 09.03.2021

Foto: Stopp for å sjå ned til Telavåg og rundt omkring

Ein kjekk tur i flott kystlandskap, mykje berg, litt frost i bakken men strålande fint ver. 

Dette var min første tur som turleder, og jeg gledet meg til å ta folk med på en av mine favoritturer sørvest på Sotra. Turen er forholdsvis lang, men går i lett og småkupert terreng i utmarka nord for Nipafjellet.  Det var nok det flotte været som gjorde at hele 23 glade turgåere møtte opp!

Stien starter ved parkeringsplassen ved idrettsbanen og går mot nord, øst for byggefeltet, gjennom myr og på berg fram mot fjellryggen, der stien tar en brå og bratt vending vestover opp mot Nipafjellet. Der hadde vi en stopp for å nyte utsikten over Telavåg, Holmen og øyriket i havet. Arthur Selstø navnga holmer og skjær og fortalte om Briggen Hermann fra Trondheim, som forliste utenfor Telavåg natt til 9.januar i 1882. Alle om bord druknet, blant dem en ung lugargutt fra Namdalen på 19 år, som ble skylt i land og gravlagt sammen med 3 andre av mannskapet på den gamle kirkegården ved havet.

Vi fortsatte ned fra fjellet mot vatnet og fikk øye på 4 praktfulle sangsvaner som måtte foreviges. Gåsavatnet bærer navnet sitt med rette. Her mellomlander store flokker med gjess og ender på sin trekkvei nordover om våren, eller sørover på seinsommeren . Vatnet her er grunt og derfor et idéelt stoppested for mat og drikke  for trekkfuglene.

Vi fortsatte langs nordsiden av vatnet nesten fram til demningen, der vi hadde en halvtimes matpause i den varme vårsola. Området her byr på svaberg og flotte berghyller som er ypperlige å bade fra. Allerede i mai måned har sola varmet opp det grunne vatnet til en behagelig badetemperatur.

Arthur fortalte at Gåsavatnet tidligere hadde vært drikkevannskilde for folk i Telavåg, og at det en gang i tiden hadde vært hele 17 møller i bruk i dette utmarksområdet.  Det finnes flere små vatn i nærheten, og et stykke unna mot nord skimtes Kørelen, som er drikkevannskilde i dag.

Etter matpausen balanserte vi alle over demningen, forlot Gåsavatnet og begynte den første oppstigningen sørover på vei til Nipasåto. I bunnen av dalen på andre siden var det myrete og vått. Her hadde det gjort seg med noen flere klopper! Selve C-momentet var oppstigningen fra nord til Nipasåto. Heldigvis var det ikke så isete og glatt som sist jeg var her med senior-gruppa, og i tillegg var det montert tau til å trekke seg opp på det bratteste partiet. Det gikk over all forventning! Ingen mista grepet og alle kom seg opp!

Etter å ha nytt utsikten fra toppen av Såto, bar det ned på sørsiden av fjellet til grunnmuren av det påbegynte skulehuset (1883), som aldri ble ferdigstilt. «Ruinene» ligger der midt på stien og vitner om et håp som brast. Det var hjemmeskole på den tiden, og i følge Arthur var nok læreren passe lei av å gå i utmarka mellom Eide og Telavåg i all slags vær til alle årstider, for å undervise i private hjem.  Han ble nok skuffet over at det bare ble med grunnmuren!

Jeg hørte ørna skrike, men så den ikke, da vi nærmet oss utgangspunktet for turen, etter å ha vært  ute i nydelig vårvær og flott natur i nesten 3 timer. Bare strålende fornøyde fjes å se, og forhåpninger om flere flotte tirsdagsturer i tiden som kommer!


Mette Jacobsen (turleder)


Svaner
Svaner Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Foto: Mette Jakobsen
Matpause
Matpause Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Fint å sitja her i sola
Fint å sitja her i sola Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Foto: Mette Jakobsen
Her var det bratt
Her var det bratt Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Foto: Mette Jakobsen
Turkasse - Nipasåto
Turkasse - Nipasåto Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
På toppen av Nipasåto
På toppen av Nipasåto Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Foto: Mette Jacobsen