Tur til Skogsøyna med Tirsdagsgruppa 13.04.2021

Foto: Mette Jacobsen

Det var stas å være turleder for selve favoritturen min, og det i vakkert vårvær og frisk bris fra nord. 

Hele 20 deltakere møtte opp ved brua på Herdlevær. På grunn av de gode fiskeplassene ved Hedlevær, har det vært sesongboplasser her ute helt tilbake til yngre steinalder, og utværet hørte i mellomalderen til krongodset på Herdla. Egil Skallagrimsson reiste nidstang mot Eirik Blodøks her ute, og det var herfra Håkon Håkonsen seilte i 1263 på tokt til Skottland.

Her samler vi oss for turstart.
Her samler vi oss for turstart. Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik

Turen ut til Skogsøyna  tar ca 2 timer tur/retur fra grinda. Spennede og småkupert terreng med trapper og klopper der det er nødvendig, og med flott utsikt ut mot havet i nordvest.  Vi valgte nordlig kurs i rundløypa utover, og tok den sørlige på returen.  Etter å ha skrevet laget inn i turboka ved Skogsøytuva, vaglet vi oss på plass i le på sørsiden av varden (43 moh). Mens folk spiste nistepakken, fortalte turleder om fugletrekket som passerer Skogsøyna på vei nordover om våren og sørover på seinsommeren. 

Foto: Mette Jacobsen
Tid for matpause.
Tid for matpause. Foto: Mette Jacobsen

Skogsøyna er et eldorado for ornitologer, som har fått satt opp ei fugleobsevasjonshytte, Hildringsbu, på en bergpynt nedenfor rasteplassen. Herfra kan man følge flokker på tusenvis av ulike sjøfugler, gjess og ender på sin ferd.

Men den mytiske havsvalen som lever ute på havet, er det nesten ingen som har sett! Det er en liten og mystisk fugl på størrelse med en spurv, som kun kommer inn til land når det er mørkt. Da unngår den å bli tatt av større fugler. Den legger kun ett egg i jordhuler og bergsprekker i august/september, når alle andre fugler har gjort seg ferdige med hekking og ungene deres er flyvedyktige. Det er kun her ute og på Røst at man i senere år har fanget, merket og studert denne merkverdige og gåtefulle fuglen.


1. turleiar Mette Jacobsen fortel om havsvala
1. turleiar Mette Jacobsen fortel om havsvala Foto: Anne-Liv Foldnes Bjørsvik
Havsvale
Havsvale
Havsvale
Havsvale
På veg til Hildringsbu.
På veg til Hildringsbu. Foto: Mette Jacobsen
Inne i Hildringsbu.
Inne i Hildringsbu. Foto: Mette Jacobsen

Etter å ha besøkt Hildringsbu, fulgte vi Sonja Eide (lokalkjent entusiast) ned til «yttersida» og friluftsområdet,  med sine fantastiske loddrette og taggete bergvegger, lange og slake svaberg og fine kulper.

Det gjorde turen lengre enn angitt på planen, men veide opp for den fantastiske naturopplevelsen man fikk!  Returen gikk gjennom en god del gran-og furuskog, som kanskje forklarer navnet Skogsøyna?

Tekst: Mette Jacobsen

Sett frå Hildringsbu.
Sett frå Hildringsbu. Foto: Mette Jacobsen
Foto: Mette Jacobsen
Foto: Mette Jacobsen